Modernleşen Futbolda Kusurlar

Ülkemizde ve dünyada futbolun modernleşmesiyle bazı temel prensiplerin de yetersizleştiğini görüyoruz. Birkaç sene öncesinin futbolu ve günümüz futbolu arasında da önemli bir izleyici portföyü farklılığı görüyoruz. Başka bir deyişle de yorum farklılığı. Fark edilirse futbol ilerledikçe geri kalıyoruz ve takip etmekte de zorlanıyoruz. Oyunu ve oyuncuyu modernleştirmekte de sıkıntılar yaşadığımız maalesef ki görülüyor. Ancak bu görüş maalesef tek boyutlu gerçekleşiyor ve sorgulandığı takdirde yenilik karşıtlığı olarak lanse edilebiliyor.

Modern futbol başlığı oyunun temel prensiplerini göz ardı ettiriyor. Bu modernlik takıntısı oyuncu kalitesini de düşürüp yetersiz oyuncuları da yüceltebiliyor. Bu yüceltilen oyuncuların yetersizliği ise modern futbol karşıtlarının doğuşuna katkı sağlıyor.

Futbolda Görevler de Değişti

Günümüz futbolunda artık her mevkinin katkı alanı artırıldı. Forvetlerde savunma özelliği aranmasının yanı sıra defans oyuncularından da skora katkı bekleniyor. Bu beklentinin temelinde ise daha koordineli bir takım anlayışı ve zayıf noktayı kapatmak ihtiyacı yatıyor. Kısaca komple oyuncu olarak bildiğimiz tanım ön plana çıkıyor. Bu komple olma durumu da rakibin oyuncuyu analiz edip yeteneklerine blokaj oluşturmasının önüne geçiyor. Komple oyuncu tanımına uymayan isimler daha kolay saf dışı bırakılabiliyor.

Belli mevkilere belli alan sunulması ve diğerlerinin pozisyonları alanı dışına çıkmaması kolay savunulmayı ya da kolay hücum edilmeyi de beraberinde getiriyor. Artık herkesten her mevkide bir çalışkanlık bekleniyor. Bir oyuncudan savunma eforu ve skora katkı aynı anda bekleniyor. Bu beklentiyi veremeyenler ise görev oyuncusu olarak anılıyor. Avrupa çda başarılı takımlarda çoğu defans oyuncusunda adam geçme ya da net pas yeteneği görülüyor. Ülkemizde ise bu çok yönlülük bazen yanlış anlaşılıyor.

Stoperden genel olarak topla oynaması da beklenirken bunu yanlış yorumlayan bir anlayış olarak savunma yönü düşük sadece topla oynayan bir stopere yöneleniliyoruz. Teknik gördüğümüz bir oyuncuya imrenip sadece teknik özellik arayarak temel özellikleri geri plana atıyoruz. Ancak futbol temelinde atletizm, kuvvet, sertlik ve geniş oyun becerisi gerektiren bir spor.

Misal sahte forvet rolü oyunu hızlandırmak ve geçiş sağlayabilmek amacıyla doğmuşken literatürü yanlış yorumlayarak oyuncunun getirilerine odaklanıyor ve oyuncunun olması gereken asıl yeteneğini göz ardı ediyoruz. Ancak büyük kulüpler bu getiriyi ararken daha genel bir yetenek, tabiri caizse komplelik, mevkisinin orijinini zaten tamamlamış profillere yöneliyor.

Ligimizde bu yanlış yorumlama Avrupa puanlarını olumsuz etkilerken lig içinde de istikrarsızlıklara sebebiyet veriyor. Bir noktada karşı takım oyuncusu analiz edip zayıflıkları bulup bunun üzerine gidiyor. Bu da başarı döneminin ardından düşüşe geçiş sağlıyor.

Yanlış Anlaşılmanın Nedeni

Özellikle tek bir noktaya odaklanıp bütünü kaçırma durumu kalıplaşmış önermelerden kaynaklanıyor. Basma kalıp önermelere odaklanarak stilleri çok farklı olan oyuncuları da aynı kategoriye soktuğumuz çok sık görülüyor. Oysa kategorize etmenin yerine oyuncunun özelliklerine o oyuncu özelinde ya da belki mevki özelinde yaklaşırsak doğru oyuncuyu seçme oranı da artacağını görebiliriz. Kısacası tanıma uygunluk bazen eksik özellikleri beraberinde getirebiliyor.